Nyhedsbrev 30. september 2024

formand jesper

I fredags (den 20. sept.) landede der et bredt budgetforlig for Haderslev Kommune for 2025. Der er dele af aftalen, der er positive; nemlig afsættelse af midler til to-voksenunder­visning (1. mio.) og ”til afprøvning af nye veje til en stærkere folkeskole” (2 mio.). Den sid­ste formulering er luftig, men flere midler modtages naturligvis meget gerne, så foreløbigt tak til politikerne for at have øje for at folkeskolen i Haderslev mangler midler.

I mandags afholdt vi en arbejdsdag i ”Det forpligtende kredssamarbejde” (FKS), der er en sammenslutning af de sydjyske lærerkredse. Dagen blev brugt til forberedelse af den fore­stående kongres, gennemgang af vores forhåndsaftale og dialog vedrørende anvendelse af kompetencefondsmidler. BUPL har i de seneste 11 år brugt kompetencemidler til efter­uddannelse, da de oplevede at flere og flere kommuner var optaget af konceptpræget efteruddannelse. Dette, og vikarudfordringer gav en god dialog vi fremadrettet skal være opmærksomme på i DLF.

Foredraget i torsdags med Jacob Mark var velbesøgt, tankevækkende og bekymrende. Jacob Mark har i høj grad på egen krop oplevet, hvad kombinationen af høje krav og manglende ressourcer kan have af betydning for arbejdsevne og stresssymptomer. Han fokuserede meget på tegn på stress, men også meget på begreberne ”hensynhedsbetæn­delse” og ”hjernero”. Han havde et rigtig fint blik for lærerarbejde, der blandt andet er præ­get af ”jeg skal bare lige” og det der betegnes ”moralsk stress”.

Vi lærere ved godt, hvad god undervisning handler om nemlig: kompetent og velforberedt undervisning, med udgangspunkt i gode relationer til eleverne. Det handler om at sætte ind, når man oplever, at en elev har det svært fagligt eller socialt. Det handler om tid og overskud til at se og møde eleverne der, hvor han eller hun er. Dét krævede overskud er ikke så til stede på alle skoler i dag. Der mangler tid til opgaverne, og der mangler bedre økonomi til at sætte tidligt ind, når problemerne opstår. Hvis vi lærere for alvor skal vende udviklingen, og der for alvor skal gøres noget for de svageste elever og for lærernes moralske stress, så kræver det, at man prioriterer folkeskolen.

Husk at ændring af fritvalgsordning og seniordage senest skal ske i dag! Husk også at booke tid til influenzavaccination, hvis du vil vaccineres i én af de kommende uger.

I løbet af oktober måned er der lukket på kredskontoret den 7. den 21. og den 29. + 30. oktober (kongres). Derudover er der begrænset bemanding den 2. og den 9. oktober.

Næste Nyhedsbrev udkommer torsdag den 10. oktober.

Rigtig god uge.

Med venlig hilsen

Jesper Skovsbøl Rasmussen

Kredsformand

Emner

Målgruppe