Formandens nyhedsbrev 13. september 2024
”Kan alle bare undervise i folkeskolen?” Til dette spørgsmål kunne jeg heldigvis svare ”nej”. Folkeskoleloven stiller nemlig krav om, at undervisere i skolen har en uddannelse som lærer, det står meget tydeligt i lovens §28. Der står også at kommunalbestyrelsen skal sikre, at lærerne i kommunens skolevæsen har undervisningskompetence og at kommunalbestyrelsen i helt særlige tilfælde med godkendelse af undervisningsministeren kan beslutte at fravige kravet. Så er der godt nok lige det der med paragraffer, smuthuller mv. Der kan nemlig ansættes personer med særlige kvalifikationer (faglærere) til at undervise i enkelte fag - Og så er der mulighed for at ansætte uddannede pædagoger til at varetage afgrænsede undervisningsopgaver i enkelte timer i et fag på 1.-3. klassetrin i løbet af et skoleår. Eller som det præciseres i teksten. ”Med undervisningsopgaver forstås, at en pædagog ikke vil kunne forestå alle timer i et fag gennem et helt skoleår”, da det er lærerens opgave, at undervisningen leder frem mod de faglige mål for fag og klassetrin.
At der er akutte situationer, hvor ovenstående kan fraviges, er vi i Haderslev Lærerkreds fuldt forstående overfor. Der vil være situationer, hvor der ikke kan rokeres rundt på grund af mangel på arbejdskraft, og hvor løse vikartimer, tidsbegrænsede ansættelser eller korterevarende vikariater, derfor er en nødvendighed, men vi har indenfor det seneste år oplevet, at det mere er en norm end en undtagelse, at der ansættes vikarer uden de krævede kvalifikationer. Der mangler lærere, men der mangler også bevågenhed på og interesse for lærergerningen og læreruddannelsen. Tænk hvis kommunalbestyrelsen i Haderslev indenfor den nærmeste årrække kunne sige, vi lever 100 % op til det, der står i bemærkningerne til loven: ”Kommunalbestyrelsen er ansvarlig for, at der bliver udfoldet tilstrækkelige anstrengelser for at besætte ledige stillinger, herunder vikariater, med personer, som har en læreruddannelse eller særlige kvalifikationer til at undervise i enkelte fag.”
I de kommende uger gennemføres der dialogmøder rundt på skolerne. Formålet med dialogmøderne er at kommune og kreds samarbejder om:
- at indhente fælles viden fra skoleledelser og tillidsrepræsentanter om, hvordan de arbejder med kommunens overordnede målsætninger, der indeholder udfordring af eleverne, faglige resultater og tillid og trivsel.
- at indhente erfaringer fra skolerne, som kan have betydning for kommunens prioritering af lærernes arbejdstid og de opgaver, som lærerne skal varetage i kommende skoleår.
I dag har vi været i Hoptrup, på Kløvermarkskolen og på Erlev skole. Tak for gode dialoger til hhv. ledelser og tillidsrepræsentanter.
Der er tilmeldt ca. 50 lærere fra Haderslev til foredraget med Jacob Mark den torsdag den 26. sept. i Rødekro. Hvis du har glemt eller fortrudt at du ikke har meldt dig til, så kan det lige nås inden på onsdag.
Rigtig god weekend.
Med venlig hilsen
Jesper Skovsbøl Rasmussen
Kredsformand
- Publiceringsdato: 16. september 2024
- Ændringsdato: 16. september 2024