Formandens nyhedsbrev 7. september 2018

Skolelederen på Sønder Otting Skole fortjener af flere grunde ros og ikke ris for den skrivelse han har sendt til forældrene i denne uge om udfordringerne på Kløvermarken. For det første sætter skolelederen dermed sin egen unævnelige legemsdel i klaskehøjde i stedet for at det kun er lærerne der overfor forældrene skal forklare og forsvare beslutninger, som de ingen del eller lod har i. For det andet er kommunikation, eller rettere mangel på samme, en af de alvorlige udfordringer der har været med til at gøre især det psykiske arbejdsmiljø på skolen særdeles udfordret, ja kritisk. Og for det tredje er det et signal om at ledelsen taler med medarbejderne og ønsker en ændring.

Der er lang vej til en egentlig bedring. Valget af tillidsrepræsentanter på skolen er et af de mest glædelige signaler og lærerkredsen gør hvad vi kan for at støtte og hjælpe dem. Vi er i samarbejde med skoleledelsen i færd med at rekvirere hjælp fra Danmarks Lærerforenings dygtige arbejdsmiljøkonsulenter.

På trods af de kritiske forhold leverer lærerne på Kløvermarken stadig god, solid undervisning. Det lyder næsten naturstridigt, men er veldokumenteret og det er måske næsten det væsentligste argument for at det her må og skal lykkes.

I ugens løb er undervisningsministeren på vegne af regeringen kommet med et forslag om et forsøg med ”Folkefriskoler”. Altså skoler der skal have yderligere frihedsgrader til for eksempel at bestemme skoledagens længde. Danmarks Lærerforenings formand, Anders Bondo, har hilst ideen velkommen og der er da bestemt positive ting at sige om forslaget. Når kredsformanden alligevel vender tommelfingeren nedad er det fordi de negative ting vægter højere. Lad mig nævne to:

Folkeskolen har bestemt ikke brug for yderligere konkurrence. Og da slet ikke på ulige vilkår. Det er en kendsgerning at den elevtalsafhængige tildelingsmodel giver kraftig økonomisk incitament til at ”sælge varer men ikke har på hylden”. Dette forsøg vil øge incitamentet.

Jeg frygter virkelig for elever med særlige vanskeligheder. Specialundervisning, specialklasser og specialskoler vil gå en svær tid i møde hvis de skal konkurrere på økonomien og inklusionen vil blive endog særdeles vanskeliggjort. For en gangs skyld er jeg mest enig med KL: Lad os i stedet få en evaluering og revision af folkeskoleloven.

Og så er der Stafet for Livet i Damparken i Weekenden. Kredsformanden deltager (iført gul T-shirt) og opfordrer i al stilfærdighed medlemmer og andre til at støtte op.

 

 

Emner

Målgruppe